consultant met nieuwe klant the conscious farmer

‘teaming up with nature’, boven en onder de grond

Artikel op groentennieuws.nl: Teeltadviseurs helpen bio-telers ‘on the job’ bij de bescherming van hun planten.

Aldo van Os en Mark Velders, partners in The Conscious Farmer, zetten zich in voor 100% biologische bescherming van planten in de kasteelt op substraat en in volle grond. In dit interview delen ze de details van een aanpak die ze in de loop van meerdere decennia hebben ontwikkeld. Ze coachen en trainen telers over de hele wereld en presenteerden onlangs met enige trots hun Certified Soil Food Web laboratoria in Duitsland en het Midden-Oosten.

The Conscious Farmer gebruikt nuttige organismen en natuurlijke stoffen om planten te beschermen, zonder het gebruik van chemicaliën. “Bovengronds werken we met lieveheersbeestjes, sluipwespen en mijten. En onder de grond met amoeben, bacteriën en schimmels. Deze nuttige organismen werken dag in, dag uit voor ons, zonder vakantie te nemen,” zeggen Aldo en Mark.

De basis voor gewasbescherming begint volgens Mark onder de grond. “Een gezond bodembioom creëert een gezonde bodem die het breedste spectrum aan voedingsstoffen levert aan je gewas. Goede voeding is de basis voor een sterk immuunsysteem voor zowel mensen als planten. Bodemmicroben zijn nog steeds de beste en meest complete plantenvoeders die er zijn. En als er plagen en ziekten voorkomen, pakken we die aan met natuurlijke bestrijders en natuurlijke stoffen (biosprays).”

Kostenbesparing
Aldo en Mark beweren dat ze biologische gewasbescherming kunnen realiseren voor de helft van de gebruikelijke kosten per vierkante meter. Toen we vroegen hoe ze dat dan doen, gaven ze wat meer informatie over hun geïntegreerde aanpak.

“Bij biologische bestrijding kan één kleine verandering heel veel uitmaken voor je hele strategie. Het is topsport. Net als een voetbalcoach moet je je spelers op de juiste positie zetten, op het juiste moment, en je moet ze in de gaten houden.”

Aldo en Mark constateren in de praktijk dat veel telers geld proberen te besparen in de trant van ‘er zijn niet veel plagen te bestrijden, dus we hebben onze natuurlijke beschermingsmiddelen nog niet nodig’. Zij adviseren juist het tegenovergestelde. “Het is van cruciaal belang om je ’team’ van natuurlijke bestrijders vroeg op te bouwen en niet pas als het te laat is. Telers die het tot het laatste moment uitstellen, moeten uiteindelijk meer bestrijdingsmiddelen kopen of meer en intensievere bio-sprays gebruiken”, legt Aldo uit. “Soms loopt het helemaal uit de hand.”

Valkuilen
“Wij kennen de valkuilen waar telers vaak in lopen. Door op het verkeerde moment, bio-sprays of microben in te zetten, kan je de situatie juist verergeren.” Bovengronds moeten telers goed opletten wanneer je een bio-spray gebruikt en wanneer niet. “Een bio-spray te vroeg gebruiken, als je populatie biologische bestrijdeers nog niet volgroeid is, kan meer schade aanrichten dan goed doen.” “Ondergronds houden Fusarium-sporen van steriele substraten en bodems en worden ze pas actief als ze daar als enige aanwezig zijn. Het is dus belangrijk om een gezonde microbiologie op te bouwen voordat je met een nieuw substraat begint.”

Het jaarplan
Elk seizoen beginnen de adviseurs van The Conscious Farmer het jaar met een plan waarin ze alle potentiële beren op de weg in kaart brengen, zowel boven als onder de grond . Op deze manier hebben ze 95% van de potentiële bedreigingen gedekt aan het begin van het seizoen. “Dit jaarplan is de basis”, leggen ze uit. “Via je wekelijkse scoutingsrapport stel je je plan dan bij. Voor het scouten onder de grond trainen TCF-consultants hun telers om een snelle scan van hun bodems te doen voor wat betreft biologische activiteit en vitaliteit, pathogenen en andere indicatoren, met behulp van een microscoop.

Aldo en Mark besluiten: “In het algemeen constateren we dat het voor telers lastig blijkt om een bestrijdingsstrategie te plannen. Het is vaak gemakkelijker om pas te reageren als er een probleem is. In onze aanpak trainen we telers om uit deze reactieve modus te komen en ze in een preventieve gewasbeschermingsmodus te krijgen.” Dus in de reactieve modus zijn plagen en ziekten de baas en in de preventieve modus zit de teler aan het roer? “Dat klopt helemaal,” bevestigen Aldo en Mark.

Telers die hun grond of compost willen laten beoordelen op biologische gezondheid en vitaliteit, kunnen Mark om assistentie vragen. Dan kan er een beoordeling worden gedaan, met de teler, met hun eigen microscoop en camera. “Ook kan ik telers en hun teams online trainen in het maken van de beoordelingen op microscopisch niveau.

Lees het originele artikel op groentennieuws.nl